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Eindejaars bridgedrive en diner
Eind december wordt de bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel
mogelijk donateurs.

Het grote gevaar na een claim!

In deze Arbitrair kijken we naar de ‘Claim’ anno Spelregels 2017’. En dan
vooral naar het - onder bepaalde voorwaarden — mogen doorspelen na een
niet waterdicht lijkende claim.
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De openingsvraag, maar nu met slechts één v2 in het spel ®

Bridge Service, Arbitrair 160, 8 september 2017, rob.stravers@upcmail.nl

A 32

v3

¢ 2

® 2
) Aa9876
vb6 v -
¢+ HVB ¢ 10
® - ® -

a AH

v982

. -

& -

West nodigt jou als arbiter — op hoffelijke wijze - uit.

A. West vertelt jou het volgende:

e Zuid speelt een hartencontract.

West was aan slag en speelde ¢H; door zuid getroefd met 2.

Zuid speelt dan aA en claimt tegelijk de overige slagen.

West uitte zijn twijfels over de claim, waarna op voorstel van claimer zuid
met instemming van west, oost en dummy wordt doorgespeeld.

Zuid speelt - na aA - v9 en wint ook de volgende slagen.

West meent dat hij zonder zijn protest waarschijnlijk een
schoppenaftroever had gemaakt.

B. West begint met hetzelfde verhaal.
Verschil is dat niet leider zuid maar west voorstelt even verder te spelen.
Dat wordt met instemming van alle spelers gedaan, met hetzelfde
resultaat.

C. West draait hetzelfde verhaal af als onder b. Op wests voorstel wordt
met instemming van alle tafelgenoten doorgespeeld; maar west
protesteert meteen als zuid - na zijn gewonnen slag met aA - v9 op tafel
legt. West speelde nog niet bij; er is dus ook nog geen resultaat.

Wat zijn jouw drie rechtzettingen?

Ik geef achtereenvolgens:

- de ontvangen antwoorden in grafiek;

- een greep uit de gegeven toelichtingen;

- mijn persoonlijke visie;
- een paar claims door de ogen van minder ervaren spelers.
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De ontvangen (honderd) antwoorden in
grafiek
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a. West krijgt in alle b. West krijgt in alle c. West krijgt alleen d. West krijgt alleen e. West krijgt ook f. ?? En anders

situaties een situaties géén slag een aftroefslag als een troefslag als op een troefslag als hij
troefslag opvoorstelvande  voorstelvande  het 'doorspelen op
claimeris niet-claimer is zijn verzoek'
doorgespeeld doorgespeeld tussentijds stopt

De grootste groep (55%: groep a, c én e) kiest na het verzoek van de claimer
om door te spelen, voor een ‘gedachteloze’ voortzetting (leider zuid speelt na
aA ook aH), waardoor west een troefslag maakt.

Krap 40% van de arbiters oordeelt dat west geen recht heeft op een slag, ook
niet als is doorgespeeld op verzoek van de claimende partij.

Best een forse tweedeling; alle reden voor een grondige afstemming. Voor de
bridgers is het immers heel vervelend als de rechtzetting afhankelijk is van
wie toevallig arbitreert.
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Een greep uit de gegeven toelichtingen

a. West wint in alle gevallen één slag

b. West krijgt in alle gevallen géén slag.

c. West wint alleen een slag als is doorgespeeld op voorstel van de
leider.

d. West wint alleen een slag als is doorgespeeld op voorstel van west.

e. West krijgt een slag als op verzoek van de leider is doorgespeeld 6f
als hij voordat het doorspelen is voltooid arbitrage vraagt.

Na een claim wordt niet verder gespeeld. Daarom spreek in alle gevallen de
betreffenden toe en bepaal het eindresultaat gelijk aan oplossing a)

De nieuwe spelregels schrijven voor als alle spelers akkoord zijn om door te
spelen na een claim : her resultaat staat dus B

Ik zeg antwoord B.
Als vier maal is ingestemd vervallen alle rechten?

Mijn antwoord is b.
Zeker nu de regels veranderd zijn en je mag doorspelen.
Zuid zal zeker extra alert zijn, maar neemt de goede beslissing.

Ik kies voor antwoord B, alle partijen hebben ingestemd met doorspelen.

Allen B laat ik een troefslag winnen
Resultaat definitief na verzoek doorspelen NIET-Claimende partij en alle tafelgenoten akkoord

B
Als er, met instemming van iedereen, wordt doorgespeeld, is het resultaat
bindend.

B. In alle gevallen is iedereen het er mee eens om door te spelen, dan kan er
na de tijd niet meer gereclameerd worden.

Het behaalde resultaat na het doorspelen met instemming van alle spelers na
een claim is bepalend voor de score. De arbiter kan en mag dit niet meer
wijzigen.

Natuurlijk is de leider na het verzoek om door te spelen extra alert en waakt
hij voor “zorgeloos” afspelen.

Dus mijn keuze valt op B.

Mijn antwoord is b met de toevoeging dat partijen mij meteen bij de claim hadden moeten
consulteren zodat ik ze voor de keuze had kunnen stellen om:

verder te spelen;

de claim toe te kennen, dan wel

onder mijn toezicht een natuurlijk verloop te construeren, waarbij Zuid niet ongewoon eerst zijn
drie troeven afspeelt vanaf de hoogste en daarna schoppen AH incasseert.
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Echter de spelverdeling nogmaals bekijkend zou ik met twee keer harten 2 in het spel, daarna mij
een arbitraire score voorbehouden!

De claimer heeft zijn kaarten moeten laten zien en .... slag voor slag verteld
hoe hij afspeelt.

De tegenstander weet dus of of zijn troefje opgehaald wordt of niet.

Dit is vreemd in deze case... of hoeft claimer opeens niet meer te voldoen aan
de voorwaarden als iemand voortijdig roept, dat hij twijfelt? Ik denk van niet,
zo eigenwijs wil ik wel zijn.

Bovenstaande overdenkend zou de claim gehonoreerd moeten worden en het
feit dat het niet door de tegenpartij is voorgesteld om door te spelen, negeer
ik. C

In A is doorgespeeld op verzoek van de claimende partij, terwijl in de andere
gevallen doorgespeeld is op verzoek van de niet claimende partij. Dus.. in de
gevallen B en C is arbitrage op de claim niet meer mogelijk en geldt het
resultaat als de uitslag. In geval A is er sprake van een betwiste claim en
moet de arbiter vaststellen hoe de toelichting van de claimer op het spel was.
Kennelijk was de claimer vergeten, dat er nog een troef in het spel zat en
zou hij dus logischer wijs aas/heer schoppen hebben gespeeld.

Oplossing: rechtzetting C dus.

C.

Variant A is onrechtmatig, want de claimende partij mag niet voorstellen door
te spelen.

Ik pas artikel 9B2 toe en daarna artikel 70.

Variant B is jammer maar helaas.

Variant C is nog steeds jammer maar helaas: doorspelen aub!

Zaterdag een kaderdag over de nieuwe spelregels bezocht. Over deze situatie
was Ad Cosijn duidelijk: wie z'n gat brandt, moet op de blaren zitten. Maar
art. 68D2b is ook duidelijk: het initiatief tot doorspelen moet uitgaan van de
partij die niet claimt. Bij A was de claimer de initiator, hetgeen een
overtreding is. Toch is doorgespeeld, dus verliezen EW op grond van art. 11A
het recht op rechtzetting.

Mijn beslissing vermeldt je niet, maar bij A houden OW de score en wordt bij
NZ een slag in mindering gebracht, want ik behandel dit zoals elke claim
zonder toelichting. Bij B en C blijft de score voor beide partijen staan.
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Een leuke test van de nieuwe spelregels.

Ik neem aan dat je in scenario A bedoelt dat west meent dat hij zonder zijn
protest nog een troefslag krijgt? [Rob: klopt helemaal!]

Als zuid voorstelt om door te spelen is wat mij betreft artikel 70C1 van
kracht, dus krijgt west één slag.

Op het moment dat west verzoekt door te spelen en alle spelers gaan accoord
zit ik in artikel 68D2b, vervalt het eerdere opeisen of afstaan en wordt er
gewoon doorgespeeld. West heeft dus niets te protesteren, of er nu al wel of
nog geen resultaat is. Hij moet gewoon bijspelen.

Ik kies in deze voor antwoord C: Alleen in A krijgt west van mij nog een
aftroever.

Ik neem aan dat Ha2 in Noord onbedoeld is.

In dat geval is (c) (art 70C1) van toepassing. Immers de claimer heeft
voorgesteld door te spelen, dus achteraf kan aan de Arbiter om assistentie
worden gevraagd. De laatste zal dan uitgaan van zorgeloos spel.

Voorts sluit mij aan bij de verzuchting van een collega enige weken geleden,
namelijk dat je halve jurist moet zijn om de tekst in het boekje te
doorgronden. Je kunt dus niet volstaan met aan tafel even te citeren, maar je
moet het in "Jil en Janneke-taal" omzetten.

Ik kies voor mogelijkheid c:

Volgens art 68D is alleen in het eerste geval sprake van troefslag voor west.

In geval van B en C is D2b van toepassing, dus ook bij C (... de vervolgens behaalde
score)

Optie d!

Ad A. Dit is niet volgens de SPR art 68D2(b); Zuid mag dit niet voorstellen.
De arbiter zal west alsnog een introever geven. Een “opvoedende”
opmerking, zowel naar Zuid, als naar West, is wel op z'n plaats.

Ad B. Helaas pindakaas voor West, eigen schuld. Er is voldaan aan het
gestelde in de SPR 68D2(b). Het resultaat blijft staan (alle slagen voor de
leider)

Ad C. Principieel niet anders dan sub B. De arbiter zal het voorspelen van
ha 9 sanctioneren, waarop West zijn laatste troef moet bijspelen en dan is de
rest voor de leider.
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Bij een claim zonder uitleg, krijgt west een troefslag
Ik vind de nieuwe spelregels wel lastig!

Situatie B en C zijn identiek: de niet claimende partij verzoekt door te spelen
en alle spelers zijn het er mee eens. Het resultaat is definitief!

In situatie A verzoekt de leider door te spelen, waarna alle spelers er mee
instemmen.

De leider kan een dominant figuur zijn waardoor er door onwetende
tegenstanders wordt ingestemd met het doorspelen. De spelregels
beschermen deze spelers in dit speciale geval.

Het is duidelijk dat de leider gealarmeerd is door de actie van West en na het
spelen van Sch A toch voor de zekerheid maar even eerst de troeven speelt.
De arbiter geeft een troefslag aan West omdat bij "gewoon” spel, de leider
met Sch H vervolgt die dan door West wordt ingetroefd.

Boodschap aan de “gewone” bridgers: NOOIT instemmen met doorspelen na
een claim!

Met de nieuwe regels was ik blij — er is meer duidelijkheid op enkele mistige
terreinen gekomen. Maar dan is er ene Roberto Stravers die de optrekkende
mist weer naar beneden haalt door een situatie te bedenken die net niet
precies omschreven staat en waar de arbiter dus zelf weer accenten moet
leggen - chapeau! Dit houdt hem/haar scherp, maar opent weer de deur naar
verscheidenheid in uitspraken.

Mijn rechtzettingen en onderbouwingen:

A. rechtzetting c / spelen gaat verder op verzoek van claimer en niet op
verzoek van speler West; voeg daarbij het niet geven van een toelichting en
niet openleggen van zijn kaarten en ik ruik onraad.

B. geen rechtzetting / hier is het duidelijk:68D2bii

C. geen rechtzetting / de arbiter moet uitgaan van zorgeloos spel; ik ken
helaas Z niet, ik ga uit van een goede speler die zorgeloos speelt en altijd van
bovenaf: dus met hartennegen waarmee hij Wests troef 6 pakt.

Als er doorgespeeld wordt op verzoek van de TP, met goedvinden van alle 4
de spelers, kan de oorspronkelijke claimer extra alert gaan spelen. Dus mi
volkomen terecht dat hij na 1 A eerst het laatste troefje bij west eruit haalt.

Volgens mij staat het resultaat in alle gevallen als de vier spelers instemmen
met naspelen, ook als de leider (mogelijk) een nieuw plan trekt. Ik hou het op
B, of je dat nu leuk vindt of niet ©.
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Mijn (robs) persoonlijke visie

Overwegingen
Onder bepaalde voorwaarden mag sinds 1 september 2017 na een claim
worden doorgespeeld. Als dat gebeurt op verzoek van de niet-claimende
partij, en met instemming van alle tafelgenoten, geldt de uitslag daarvan als
definitief. Vooral minder ervaren spelers vragen om door te spelen als zij
verwachten nog een slag te kunnen maken, bijvoorbeeld met een troefkaart
in handen, terwijl de claimer die niet noemde. Voor de claimer is op het
moment van claimen het plaatje helder; ook als dat niet klopt met de
werkelijkheid. De andere partij moet zich echter opeens verdiepen in de
kaarten van de claimer. Vooral omdat het voor de claimer helemaal duidelijk
is en super eenvoudig, daarom claimt hij immers, voelen tegenspelers een
soort géne om alle tijd te nemen voor een juiste analyse.
Het is niet meer dan logisch dat de claimer daarna met extra alert het spel
vervolgd. En als hij - dankzij het alerte spel - een verliezer voorkomt, die een
uitgenodigde arbiter wél had laten afstaan omdat die uitgaat van zorgeloos
spel, beschermen de spelregels de claimer. De arbiter mag het resultaat dan
niet meer aanpassen.

Ik ga er graag van uit dat de spelregelmakers het mogen doorspelen niet
hebben bedacht om de meer ervaren spelers - die immers veel vaker claimen
dan de minder ervaren spelers — van dienst te zijn. Maar dat zij daarbij het
belang van de minder ervaren spelers voor ogen hadden, kan ik mij tot op
heden nog niet voorstellen.

Claimen komt regelmatig voor, en niet zelden zonder ergernis. Tot op heden
kon de arbiter dan achteraf de zaak corrigeren als het alerte vervolg van de
claimer het verschil maakte. Maar met de Spelregels 2017 zetten de
spelregelmakers de arbiter buiten spel als de niet-claimende partij verzocht
om door te spelen, ook als dat doorspelen alleen maar was bedoeld om de
juistheid van de claim te controleren.

We kunnen er niet omheen: de gemiddelde leeftijd van bridgers loopt al jaren
op. Steeds minder jeugdigen schuiven aan. Een zorgelijke ontwikkeling,
omdat onze bridgewereld dan feitelijk uitsterft. Alle reden om het spel dan
juist extra aantrekkelijk te maken voor net begonnen bridgers. Want een
speler die bridge de rug toekeert omdat hij zich door de regels gepiepeld
voelt, win je niet gemakkelijk terug

Ik pl eit ervoor dat de spelregels de arbiter ruimte geven aan een tafel met

minder ervaren spelers.  En ik pleit er nog sterker voor om in de lagere
lijnen van een club het claimen te verbieden. De uitleg en het
noodzakelijke analyseren kost vaak veel meertijd dan gewoon doorspelen.
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Mijn aanpak
e In deze zaak legt de claimer zijn kaarten niet meteen open op tafel.
Dat had hij volgens de spelregels wél moeten doen.

e 0ok gaf de claimer geen toelichting op zijn claim. Een correcte
toelichting is vooral: vertellen in welke volgorde hij zijn kaarten speelt.

Het onthouden van deze twee essentiéle informaties verhogen de kans op
een tegenspeler die ‘graag nog even doorspeelt’. Let op! Ik zeg niet dat
deze claimer daarop uit was; voor de claimer was het op het moment van
claimen immers helemaal helder. Maar het effect kan hetzelfde zijn. En het
zou voor alle partijen — ook voor de claimer zonder winstbejag - heel
vervelend zijn als deze claim dan uitpakt in het nadeel van de niet-
claimende partij.

Omdat de claimer voorafgaand aan zijn claim geen troef speelde maar aA,
en daarmee al een aftroever riskeerde, ga ik = zorgeloos - uit van een
vervolg met aH: in alle gevallen (keuze a)!
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Twee claims door de ogen van een minder
ervaren speler

Ik bridge nu ruim 54 jaar. Toch vind ik het heel lastig om als tegenspeler de
juistheid van een claim te controleren aan de hand van de dan zichtbare
kaarten. En ondanks mijn grenzeloze bescheidenheid durf ik sterk te
vermoeden dat minder ervaren spelers zeker niet sneller een goede analyse
maken.

Om je te kunnen verplaatsen in de werkelijke moeilijkheid van zo’n controle,
leg ik twee claims voor.

Claim 1
Leider oost speelt een SA-contract, is zelf aan slag, claimt de laatste

Hoe ga je daar als zuidspeler mee om? En als arbiter?
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Claim 2
Leider west speelt een SA-contract en is aan slag. Hij legt zijn kaarten
open en zegt dat jij de laatste hoge kaarten hebt en geen slag zult
maken.

WAL (‘I\ = i W L
Hoe ga je als met deze claim?

En als arbiter, waarbij je ervan overtuigd bent dat de claimer weet dat
zuid alle ontbrekende punten moet hebben?

Voor de goede orde: in beide claims gaat het slechts om de drie laatste
slagen. Dus veel overzichtelijker dan claims met veel meer slagen te gaan.
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Mijn aanpak:

Claim 1
Leider oost speelt een SA-contract, is zelf aan slag, claimt de laatste

Hoe ga je daar als zuidspeler mee om? En als arbiter?

Als zuidspeler:
Leider oost heeft inderdaad vier hartenkaarten; en na het slaan
van vB heeft hij de hoogste hartenkaarten. Grote kans dat veel
zuidspelers zich ‘dom’ voelen als ze niet meteen doorzien dat ze
geen slag meer zullen maken.
Toch kan het dan geen kwaad om ook even de arbiter te laten
meekijken.

Als arbiter:
Ook als arbiter kun je gemakkelijk een ‘claimbug’ over het hoofd
zien. Maar daar kom je gemakkelijk achter als je het spel
‘zorgeloos’ vervolgt: Je laat oost vB spelen, v4 weg in dummy.
De volgende hartenslag is dan voor dummy! En de hartenkaarten
van leider oost zijn opeens onbereikbaar, waardoor NZ de laatste
klaverenslag winnen.

Voor leider west is het te laat om - na zijn claim zonder uitleg - te
vertellen dat hij dummy natuurlijk v9 laat bijspelen in de eerste
slag. Ook als hij dat meteen toevoegt na een vraag van noord of
zuid: hoe hij die vier slagen denkt te gaan maken! Een hoge kaart
bijspelen om een blokkade te voorkomen valt niet onder
‘zorgeloos’ spel!
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Claim 2
Leider west speelt een SA-contract en is aan slag. Hij legt zijn kaarten
open en zegt dat jij de laatste hoge kaarten hebt en geen slag zult
maken.

En als arbiter, waarbij je ervan overtuigd bent dat de claimer weet dat
zuid alle ontbrekende punten moet hebben?

Als zuidspeler
Veel zuidspelers zullen op het moment van claim verwachten dat
ze nog een slag zullen winnen; zelfs met open kaarten. En dan is
het helemaal niet gek om de arbiter in de gelegenheid te stellen
zijn kennis en inzicht op peil te houden.

Als arbiter
Vooral in dit soort situaties - een dwangsituatie — heeft gewoon
doorspelen natuurlijk de absolute voorkeur.

Als arbiter kun je je afvragen of de leider weet dat ¥A nog in het
spel zit. Wests opmerking dat zuid de laatste hoge kaarten heeft,
geeft voor mij aan dat hij weet dat zuid in afgooinood verkeert.
En bij de minste twijfel of ¥A wel of niet nog in het spel zit, zal
west 00k beginnen met aA. Na aA kan west het niet meer
verkeerd doen.
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Ook onder de vlag van zorgeloos ligt het voor de hand dat leider
oost begint met het spelen van aA. Want zorgeloos spel staat niet
voor een stupide speelwijze.

Zuid heeft dan een groot probleem met bijspelen: hij zal of ¢V, of
vA moeten offeren.

e Speelt zuid vA bij, dan kan west daarna wél zorgeloos
vH spelen, waarna ¢A het trio volmaakt.

e En als zuid een hoog ruitenplaatje bijspeelt, zal west
daarna met ¢ 2 oversteken naar ¢A (snijden is stupide
als noord niet bekent) en tot slot ¢B winnen.

Goed dat zuid de arbiter uitnodigde; dat voorkomt een sluimerend
vervelend gevoel achteraf!

Maar ... Stel nu dat jij als arbiter er helemaal niet van overtuigd bent
dat leider west de dwang voor ogen heeft, en dat volgens jou
west zou kunnen denken dat vH de hoogste hartenkaart is. Dan
kun je als arbiter wel degelijk kiezen voor het voorspelen van vH,
met als gevolg dat west nog slechts één slag wint in plaats van
drie!

Daar hoeft de leider het — gelukkig — niet mee eens te zijn,
evenmin als dat NZ mijn besluit (de claim volledig toewijzen)
moeten onderschrijven.

In dat geval maken we er in goede harmonie een mooi protest
van waarmee de leden van de Protestcommissie weer brood op de
plank hebben.

Conclusie is wel dat de claim met analyse, arbitrage,
protestprocedure en uitspraak heel wat meer tijd kost dan het
eenvoudig spelen van aA (of vH ©).
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